Ένα μεγάλο έργο, τη δημιουργία και λειτουργία της Εθνικής Βάσης Δεδομένων Ενεργών Σεισμικών Ρηγμάτων αναλαμβάνει η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ).
Η δημιουργία αλλά και η συντήρηση της βάσης των δεδομένων για τα ενεργά σεισμικά ρήγματα από την ΕΑΓΜΕ, θα αποτελέσει σπουδαίο εργαλείο μελέτης για επιστήμονες και ενημέρωσης για τους πολίτες με στόχο την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου.
Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, διαθέτει το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό για τη λειτουργία και υποστήριξη αυτού του προγράμματος, το οποίο θα καλύψει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας και θα συγκεντρώσει τα δεδομένα που προέρχονται και από άλλους ερευνητικούς φορείς και Πανεπιστήμια της χώρας, ενώ ολιγομελής επιστημονική επιτροπή θα υλοποιήσει το έργο. Ήδη η ΕΑΓΜΕ υλοποιεί δύο έργα με κύριο αντικείμενο τα ενεργά σεισμικά ρήγματα της χώρας.
Το πρώτο αφορά στην Επίδραση Ενεργών Ρηξιγενών Δομών σε Περιοχές με Βιομηχανική Δραστηριότητα και το δεύτερο στην Αναθεώρηση του Σεισμοτεκτονικού Χάρτη της Χώρας και στην Εναρμόνιση με Νέες Τεχνολογίες και Γεωβάσεις.
Ο Διευθυντής της Περιφερειακής Μονάδας Πρέβεζας της ΕΑΓΜΕ Ευάγγελος Νικολάου, υπογραμμίζει ότι η δημιουργία της Εθνικής Βάσης Δεδομένων Ενεργών Σεισμικών Ρηγμάτων θα αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο και για την περιοχή μας, δίνοντας νέες δυνατότητες στους επιστήμονες να ερευνήσουν τον σεισμικό κίνδυνο στην περιοχή και να συμβάλλουν στην καλύτερη αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τέτοια φαινόμενα.